LA PROMESA DEL PROCÉS PARTICIPATIU DE LA VARIANT DE LA BISBAL

INICIATIVA DEMANA A L'EQUIP DE GOVERN EN EL PLE, QUE ES FACI JA EL PROCÉS PARTICIPATIU PER LA VARIANT QUE S'HAVIA PROMÈS.

El regidor d'INICIATIVA VERDS - ESQUERRA UNIDA Pere Teixidor va demanar al Ple de l'Ajuntament de la Bisbal del mes de juny, que l'alcalde es “mulli” per fer un procés participatiu obert a la ciutadania per poder valorar els pros i contres de les propostes de variant de la Bisbal.

En aquest procés cal que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) expliqui quines són les opcions que posa damunt la taula.

Seguidament caldrà trobar uns espais de participació ciutadana on tothom pugui expresar amb el temp suficient les seves opinions i al mateix temps on tothom se senti escoltat. Cal que hi siguin tots els agents tant econòmics com entitats (culturals, ecologistes, etc.) i que facin el mateix tots els municipis afectats (Corçà, Cruïlles, Forallac i la Bisbal).

Entenem que calen espais per parlar i per escoltar i no per confrontar.

Per altra banda si tal i com surt a la premsa aquests dies sortitran a exposició pública els projectes de variant, és molt probable que no doni temps a iniciar el procés participatiu ja que requereix uns mesos i una preparació. Cal tenir en compte que estem a l'estiu i és quan la gent i les entitats estan menys actius degut al període de vacances.

El més important en aquest moment és que la gent tingui el màxim d'informació i les millors eines per participar en el debat no només a l'entorn de l'obra projectada sinó també de si el model de mobilitat actual és el més adient quant a criteris de sostenibilitat, de justícia social, estalvi energètic i emissions de gasos d'efecte hivernacle, entre altres.

Cal doncs que el PTOP tingui en compte aquesta situació i doni el temps suficient. Si hem esperat tots aquests anys bé podem esperar uns mesos més. Sembla que el Conseller Nadal vol donar temps a la participació, però caldrà estar atents per veure fins a quin punt.


Si deixem que la Conselleria vagi sola en el procés només tindrem un mes per presentar al·legacions i aquestes només podran ser de detall, sense possibilitat d'aprofundir en tots els aspectes que giren al voltant de l'obra, de la seva necessitat així com del necessari debat per una mobilitat més sostenible. En el cas que sigui així entenem que provocarà de nou un rebuig i una desconfiança envers els polítics.

Confiem que el seny mani sobre aquest afer i que la Generalitat i els Ajuntaments donin la veu al poble.